BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

TEST POST.

aku belajar tentang hidup. jangan terlalu merancang kelak petaka melanda diri sendiri terluka. sudahlah! biarkan saja nasi menjadi bubur , api menjadi bara , bara jadi debu. biar ia terbang melayang pergi di bawa tiupan bayu. apa yang aku merepek pown aku taktahu. umur tidak melambangkan kematangan seseorang. kau masih muda , masih lagi mentah. terlalu asyik mengejar romeo yang konon hanya dia memahami kau. kau muda , tapi , aku menjagamu. biar aku tidak mengawal , kau masih bawah jagaan ku. kau terlalu asyik dgn menjaga hati hingga sanggup menipu. sedangkan kau , terlalu jujur mengatakan tentang pendapat. 



untuk kali ini , aku sokong apa kata kau. " benda kalau nak buat apa pon dalam dunia ni boleh kalau betul nak buat " sedangkan , lelaki boleh jadi perempuan. perempuan boleh jadi lelaki. inikan pula hati di soalkan. lagilah senang berubahnya. biasalah , aku tidak selalu bersamanya lagi. itu yang mudah di lupakan. ( #np BFMV - Your Betrayal ) tetiba lagu macam belanja dengan ayatkan. so , itu yang letak dalam kurungan tu. okay ! jauh sangat. tak kisahlah , yang penting layan seyh kepala. lagi havoc kalau dgr Tears Dont Fall. memang fav bersama lepak cc , duduk pc sebelah sebelah , buka youtube , mmg itu laa lagu pertama dengar. lepas tu , baru sorang layan xaxau. sorang lagi layan raggae. nampak betapa jauhnya.  

dunia selalu macam nii , mereka tak pernah faham apa yang kita lalui. suka duka pahit manis. accident tengah jalan. tidur dekat medan selera sebab takdee satu sen pun dalam pocket. makan bersuap. air berkongsi. kau kerja , aku belajar. aku kerja , kau belajar. gaji kau gaji aku , gaji aku gaji kau. sebantal , setilam , sekatil. kongsi sweater. bertukar handphone. dan beberapa perkara yang harus di rahsiakan. inilah yang jadi bila , kau cari aku. aku cari kau. 


kita lain , tapi , sebenarnya kita samanya. susah bercakap dgn org yang tidak pakai langsung kasut kita ini. sebab diorg hanya menilai dari luaran. bukan dalam , kalau menilai dalaman pun. masih tak sama dgn apa yang kita rasa. sangat lain. " i kenal mien zaman sekolah lagi. diorg kenal masa kitorg sama sekolah. sampai skrg , tengok macam mana diorg cari mien? " conversation with XhiXhi. aku tak kesah pasal benda tu. apa yang aku kesah makan minum kau , itu jew. kau sendiri tahukan , aku tak pernah berkira pasal makan minum dgn kau. yang aku perasan , bila dengan aku , semua benda jadi 2time better daripada biasa. apa saka aku pakai sampai kau jadi macam tu pun aku taktahu -.- " aku dtg kat kau mmg dgn niat nak tdow pun " 2minit kemudian " zzzzz " -.- so , tak salah kalau aku panggil kau , Sakai. perangai pelik pelik. 

nahh ~ amek nii. dengarlah. hayati. sampai faham. " lagu kita "
http://www.youtube.com/watch?v=1wYNFfgrXTI


PECUNDANG.

hutan batu penuh cabaran. aku melangkah sedikit demi sedikit. niat dari mula untuk menjadi manusia. tapi akhirnya sia - sia. sangkaan ku salah , semuanya melingkar ke arah berasingan. buntu aku mengikut arah. menetukan tujuan semula. terlalu jauh aku hilang dari landasan. Ibu , maaf ! tidak mampu membawa pulang segulung sijil yang diharapkan. bukan tidak aku cuba untuk berjuang. hingga aku di cerca bersama khalayak. manusia tidak selamanya sabar. aku bukan penyabar. aku pantang di cabar. akhirnya , aku tewas dgn matawang. ringgit. duit. aku bukan orang senang. masih lagi terbuku dalam hati ingin menyenangkan orang tua ku , adik dan abang. biarlah aku makan bercatu. ingin aku melihat mereka tertawa bahagia. berat. beban. dugaan. tak mampu utk aku pikul. pada siapa ingin aku luahkan? mengeluh aku dgn diri sendiri. bercerita aku pada diri sendiri. kapankah semua ini akan berakhir? ku tulis sebuah cerita , kisah tentang hidupku. hidup sebagai Budak Jalanan. dimana pengakhiran cerita perlu di ketahui. berjayakah atau kecundang? tiada metafora aku gunakan. cuma bahasa kiasan biasa. agar mudah difahami. mengertikah kalian tentang hati ku? fahamkah kalian dengan bahasa ku? aku masih berusaha. berusaha untuk mengubah segala. tahun depan menjadi titik nokhtah tentang hidup ku.

RAYA 2013.

SELAMAT HARI RAYA , MAAF ZAHIR DAN BATIN.

sorry for late update and wish. raya tahun nii? tahun nii , aku tak raya. aku postpone raya sampai tahun depan di sebabkan beberapa perkara yang tak dapat dielakkan. so , about my last post , eerything had been settle. apa saja yang aku buat hari raya tahun nii? ohh , takdee pape. sekadar duduk rumah , makan , merayau ke serata tempat. bukannya aku nii tak menghargai suasana yang ada , i just dont feel like raya anymore. sorry. i just cant feel the moment. ppfftt ~ sorry. i cant keep this article on. emosi terganggu.

take a good care of yourself. be safe !

KLMU

" DUNIA DALAM GENGAMAN KITA '' should I correct it , " DUIT DALAM GENGAMAN MEREKA " okayy ! dari sem satu sampai laa sem 6. follow the flow. ikut cara procedures haram jadah semua tu laa kann? sampai laa satu tahap masa sem 6 , aku tak dapat daftar final exam sebab ptptn aku stuck , pointer tak cukup. I admit it , mmg pointer aku tak cukup sebab aku ada NC - Final. so , orang orang management kata , " awak buat surat rayuan utk penangguhan pembayaran dan untuk awak ambil exam. " and yes , aku buat surat rayuan tu , aku dapat duduk exam. tapii , bila fikir balik , Puan Zakiah cakap kat aku , " mungkin duit PTPTN awak masuk lambat. awak tggu laa kalau nasib baik , PTPTN awak akan masuk dalam bulan 2 - 6 nii ". aku nii , bukannya cepat sangat nak buat keputusan , selagi aku tak puas hati , aku akan tayang muka aku kat admin banyak kali. and yes , sampai Encik Fairuz , Puan Zakiah and Encik Sufian ( Head Of PTPTN ) kat KLMU tu pown dah naik jemu tengok muka aku. Mr. Lim ( Head Of School ) jgn cakap ahh , dah naik muak balik balik tgk muka aku.


so , masalah terjadi bila aku lepas jawab final exam and nak register subject utk sem 7 ! kenapa? hahh ! register subject sem 7 happen before bulan6. dan masalah aku , aku tak dapat nak daftar sebab aku tak buat bayaran PTPTN. sampaikan nak buat surat rayuan pown tak boleh dah. yuran untuk satu sem RM4500. nii nak cerita laa nii , Encik Sufian tu boleh force aku untuk bayar at least , RM2200 onthespot kalau tak aku tak boleh register subject. sial apa ? aku student laa ! mana nak ada duit ?! nak suruh aku jual burit ke apa ? lanciau pattern ! boleh dikatakan sebabkan KLMU , aku dgn family aku bertekak. puas hati lah? nak taknak , aku usahakan cari duit tu. niat aku nak belajar. aku nak juga diploma. aku usahakan dan hanya dapat RM1500. tu jew yang mampu. and aku hadap lagi Encik Sufian tu , aku bayarlah. pastu , tanpa rasa bersalah , " sebelum final exam awak kena bayar lagi RM3000. kalau tak , awak tak boleh amek exam " short sem yang tak sampai 3bulan , nak cari RM3000 celah mana? ingat ada sugar daddy tanggung aku ke kat sini? kepala bana dia !

tolak tepi RM3000 tu dulu. payment dah buat sebelum bulan6. and masuk jew awal minggu bulan 6 , PTPTN aku masuk. Ya Allah , aku punya bersyukur gila babi tak ingat dunia. takpayah nak cari duit pening kepala bagai. nak di jadikan cerita , macam yang korang tahu , aku nii jenis yang susah untuk puas hati. aku bertapak jumpa Encik Fairuz tanya dia , " PTPTN sy  baru masukkan? so , saya kena bayar lagi RM3000 tu ke tak? " Encik Fairuz pown check laa ledger kat computer dia , " hahh ~ nii PTPTN awak masuk nii. pasal RM1500 awak jgn risau , nnt kita potong kat outstanding awak '' aku pown tanya ahh lagii , " yang RM3000 macam mana? " dgn muka serba salah nak jawab , " Itu saya rasa , takpayah bayar kot. tapii , taktahulah. awak tunggu jew laa masa nak register final nnt " WHAT THE FCUK?! apabenda pengurusan macam nii? korang meeting gila babi punya gempak ! bila tanya suruh tunggu bagai. apahal?

aku mmg dah register , tapii , aku masih terfikir , buatnya kalau aku kena bayar jugak RM3000 tu before final exam. mana nak cekau? jual dadah? jual orang? sampai aku terfikir nak deffer/extend sem nii laa. nak cari duit punya pasal , taknak dah susahkan family sebab aku. cukuplah aku dah banyak susahkan diorg. aku nak kerja cari duit sendiri. sampai jumpa Mr. Lim mintak pendapat dia. tanya Sir Ahmad ( lecturer ) pasala bayaran nii semua. ayat Sir Ahmad paling best , " awak sepatutnya takpayah nak bayar apa apa dah. sebab PTPTN walau macam mana pun mmg aku bayarkan untuk yuran pengajian awak macam dalam perjanjian. "

semakk !! serabut !! masaii !! nak deffer ke tak nii? nak bhenti macam rugi pula. niat aku nak belajarlah wehh !! susah ke aku nak belajar? aku nak diploma !! jengg ~ jengg ~ jengg ~ NOTIS KELUAR HOSTEL. LAST UNTUK DUDUK DEKAT HOSTEL SEM 7. WTF !! aku kena keluar hostel? apebenda nii? apahal? aku nak merempat kat mana? jadii homeless people? dengan nak bayar RM3000 nak cari rumah. ehh , kaya nya aku nak hidup kat KL nii?

Sabar and Tabah hadapi dugaan. sikit jew nii. aku boleh hadap lagi kot. relax. chill. luaran senyum , dalaman macam babi -..- sampai satu tahap , aku saja jew laa check student portal nak check result , hampir 2/3 minggu result still tak keluar lagi. bala apa pula kali nii. terus check kat subject registration tengok mana tahu jadii macam sem lepas ke , subject yang aku register TERDROP sendiri. check punya check , nahh ~ amekk MOLECULAR DIAGNOSTIC - UNSCHEDULE SUBJECT. apabenda bodoh pula nii wehh? aku dah amek dah pown subject tu , tgh tggu result keluar jew nii. aku tanya bebudak dgn lecturer aku yang mengajar , diorang kata tunggu result keluar tengok ada perubahan ke tak. kalau takdee perubahan , apa lagii , aku bawaklah Madam Farah turun serang admin. mampus apa nak jadii jadii laa. takpayah nak suruh aku repeat baliklah. dahlaa , aku menghabiskan banyak duit untuk buat assigntment , memang syaitan naik kepala ahh. iman semua terbang kemana entah aku rasa.

AKU NAK HAK AKU SEBAGAI PELAJAR TERBELA. EKUINAS PEGANG KLMU BUDGET KATA HALF KERAJAAN HALF SWASTA , APAHAL AKU RASA MUCH BETTER JADII FULLY SWASTA. NASIB AKU TAK TERBELA LANGSUNG ! AKU YANG NAK BELAJAR DI TINDAS ! ITU BUDAK YANG TAKNAK BELAJAR HIDUP SENANG LENANG TAKDE LANGSUNG MASALAH MACAM YANG AKU HADAP ! WEHHH !! APA SIAL SEMUA INI !!??

yeayy ! aku pelajar KLMU ! ( pakkyyuu ! )


see ~ banyak tak outstanding aku.
sebelum buat payment RM1500 tu.


resit yang membuktikan pembayaran aku.
lepas bayar , baru aku dapat register subject sem 7.


ini pula academic calendar untuk sem 7.


benda nii laa yang aku cakap pasal unscheduled tu.
AKU DAH AMBIL SUBJECT NI !! 

yang aku merah kan tu nombb acc aku. -.-'
yang aku highlight kuning adalah perjanjian aku dengan PTPTN.


benda nii laa yang aku mengarut pasal PTPTN bagai.
benda sial apa dohh !!
PTPTN aku dah masuk , nak bayar apa lagii?


lastest punya outstanding , see ~
10k daripada 14k.
this is show taht PTPTN aku dah masuk.
untuk apa aku bayar lagi RM3000?
bagi korang makan?


AKU PERLUKAN PENJELESAN SEPENUHNYA DARI PIHAK PIHAK TERTENTU !! 
APA BEZANYA ANTARA EQUINAS PEGANG KLMU ATAU TAK?!!
APA BEZA KLMU UNDER KERAJAAN ATAU SWASTA ?!!
2 CARA KLMU YANG AKU DAPAT BACA SEKARANG , SEKSA DAN PAKSA.
AKU NAK PENJELESAN !! 
AKU NAK HAK AKU !!



SUARA.

" kau BISU ke? aku CAKAP dgn kau nii?! " saat lepak kat cc. sambil dgr lagu Radiohead yang mmg menjadii santapan aku setiap malam. semua org boleh bersuara segala benda. tapii , aku yang merasa , macam bait lagu Creep ,  " i wish i were special." dan " i dont belong here " aku bukan nak berkata ttg politik yang tgh heboh serata negeri. sampai ke lubang cacing. kalau kucing tepi jalan boleh bersuara , confirm dia akan cakap . " SHUT UP YOU BITCH ! " kalau microphone mampu utk bersuara sendiri , " HENTIKAN ! " aku bukan nak condem negara sendiri. dan aku taknak langsung persoalkan ttg politik. di tegaskan di situ. okay? bukan ttg politik ! aku nak bersuara ttg hidup. like seriously , aku seorang PENDIAM. and sometime when it come to my part utk bersuara , prefer utk diamkan dan biarkan. bukan sbb aku buta tuli. bukan kerana aku pekak. tidak juga sebab aku takut. cukup bg aku mendengar segalanya. cacian makian mahupun kritikan. biarkan semua itu menjadi pujian dalam hidup aku. tidaklah aku jatuh kerana suara mereka yang busuk. tidak juga aku mati kerana tikaman lidah yang berbisa. suara? even , the most beautiful thing in world , you cant talk , heard and touched. but , they can felt with heart. suara? satu anugerah utk berkata. utk bercerita. bergembira. menyanyi. suara? adakala suka , ketawa. pernahkah terfikir akan mereka yang tidak mampu utk bersuara? mereka yang senyap? mereka BISU? aku pernah tgk org bisu berinteraksi sesama mereka. benda tu buat aku leka. focus sepenuhnya utk fahami apa yang mereka katakan. aku berkawan dgn org bisu sejak umur aku 13 tahun. mereka sering di hina , di buli. jarang utk aku melihat dia tersenyum. dia BISU. mana mampu dia ketawa. jauh di sudut hati mereka , ingin sangat rasai nikmat ketawa. nikmatnya bergelak. tapii , kengkadang kita lupa akan sesuatu. buat diorg yg bergaduh dgn makbapak , pasangan , atau kawan. selalu sgt mengatakan , " AKU CAKAP DGN KAU , KAU DIAM ! BISU KE APA? " saat kita tidak memberi sebarang respond. tapi , pernahkah kita terfikir akan sesuatu yang bermain dalam benak fikiran diorg? aku tak tahu orang lain. tapii , kalau aku , " RAMAI ORANG PANDAI BERCAKAP TAPI TAK RAMAI YANG MAMPU MENDENGAR. " kenapa? Ingatlah , TUHAN MEMBERI KITA DUA TELINGA DAN SATU MULUT , SUPAYA KITA LEBIH MENDENGAR DAN KURANG BERCAKAP. i vote for shut and listen.


kawal suara anda.

guna laa akal fikiran ketika bersuara.


@.@

sambil menaip sambil melayan lagu post-core. paranoid ! tu yg aku rase , tu yg jadi kan aku. paranoid pasal ape? aku sendiri taktahu. mana kesahihannye. mana kebenaran nye. aku tersandung. aku terjatuh ssehingga aku hampir mati. ada ke sesiapa yang tahu? TIDAK! mereka lihat aku tersenyum , gelak tawa bagai tiada duka. pada siapa harus aku mengadu nasib? pada Tuhan yang satu. tu saja tempat aku bergantung. utk aku berpaut. hingga ke nafas yg terakhir. aku seorang anak yg tidak tahu kemana lg arah tuju. tidak tahu akan masa depan yg cerah atau kelam. aku seorang yg tidak tahu sama ada memberi yg negatif atau positif. layak atau tidak menasihat antara satu sama lain. aku yg buta. aku yang tuli. aku hidup terlalu mengikutkan mood. tanpa ada inisiatif utk melawannya. hingga ke hari ini. aku terbayang akan seorang ayah yg terlalu mempercayai ku. aku terfikir sejenak akan kasih seorang aku yg menerima segala baik buruk aku. aku terkenang akan abang yg bersusah payah bersengkang mata menahan lapar dahaga. aku teringat akan seorang adik yg menjadikan aku contoh utk dia terus melangkah walau berkali aku terjunam. kini berkumandang suara penyanyi kumpulan Radiohead. sayu saja , tangkap leleh kata org melayu. tapii , langsung tidak mampu aku menghayati. hati menangis. hati pedih. di sembunyikan segala dgn senyuman agar tiada siapa mengerti akan nasib diri ini. mencari erti kehidupan. mencari diri yg kelam. benar. satu titik hitam dalam diri ini adakala menguasai hingga lalai. sehingga aku leka di telan indahnya dunia. jahanam ! aku hidup ini menyusahkan semua? darah muda mengalir hangat. membara tanpa tujuan yang pasti. kembalikan segala rasa ku. kembalikan segala sisa hidup ku. aku mahu gembira seperti yang lain. aku mahu tersenyum seikhlas yang mampu. pada siapa ingin aku luahkan? mereka tidak mengetahui cerita dari mulanya aku hidup. intisari hidup yang konon nya buat pedoman , lenyap entah kemana. hanya mampu di beritahu sedikit sebanyak mampu mengubah yang lain. aku yg tenggelam mendalam mengikut arus.

My Life \m/

stop the f*cking cramp into. hahaha. lawak hambar. k k k... the latest big gigs event kat Malaysia is concert Pierce The Veil. aku tak minat. so , macam tak amekk port mana laa kan nak pegii tu. just waiting for this metalcore band dtg Malaysia , serious guaa pegii !! 


- BURY TOMORROW ! -


- DISTRUBED -

die hard fan gila with this two band. mana yg tak boleh layan heavy music , tak perlu nak budget budget macam tahu , okayy? aku layan heavy music mmg dr zaman kecil kecil dlu sampai skrg. dont try to be a poser , bitch ! hahahah. terlalu byk mencarut kot entry. k k k... so , any info or news about this band coming to Malaysia , please let me know :D

SELAMAT TAHUN BARU CINA !

sambil sambil layan lagu Pierce The Veil sebab kecewa tak dapat pergi Concert diorang hari Sabtu lepas , aku pown macam skodeng blog blog semua and terasa laa macam nak mengepost something. so , aku pown bukak laa , www.blogger.com ( k k k... kalau tak buka macam mana nak mengepost. lawak yang sgt hambar ) -.-'' ohh yaa , Selamat Tahun Baru Cina to all. yeayyy !! angpau na laii? :DD
cuti tahun baru cina aku di sambut di Kampung Kuantan ((: ade laa buat acah acah macam family gathering. ppffttt ~ padahal , tiap tiap bulan buat benda macam nii. -.-'
there you goo ~ some pictures utk tatap umum. sebab aku taktahu nak cerita apee :DD gathering family mana penah tak meriah , elok sepatutnyee utk family habis satu kampung nak join. mana tak gempaqq laa wehh ! :D


acara utk bebudakk : pakaian beragam a.k.a macam macam ragam :)


hak cipta terpelihara.
bukan gambar edit , bukan tiruan.
nii laa anak sepupu aku.
yang Nina ( kakak ) jadii hantu ,
yang Airiel ( adik ) jadii Imam.
pon boleh laa wehh (Y)


haii , my name is Ziha the Korean girl. ((:
berbezanya kulit dye dgn aku -.-'
mmg laa dye babyy lagii , tak main panas lagii
tu yang putih
* ayat nak sedap kan hatii. ppfftt ~


thats my mom :DD
andd Nisha :))
budak yg sgt pelikk -.-'
bila suasana sunyi dye nangis
bila org dokk memekak bagai
dye punye laa happy sampaii boleh tdow dgn lena lg tu -.-''


again. my mom , me andd org kuat majlis :DD
tanpa dia , tak makan , kebuluqq laa hangpa semua
yang maii sini :DD
big thanks (y)


thanks jugakk kepada Kak Bad yang sudii dtg ((:
balik kerja terus singgah sini , thanks.
tahu kau rindu kat aku kann? >.<